De ce este Google atat de popular?

In jos

27012011

Mesaj 

De ce este Google atat de popular?
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Google este la momentul actual cel mai popular motor de cautare la nivel international. Este atat de popular printre utilizatorii de internet, incat numele sau a devenit verb al limbii engleze, folosit frecvent:
to google = a cauta

Google s-a nascut in 1997, cu mult dupa ce alte motoare de cautare inca populare la momentul de fata se lansasera. Se bazeaza pe o teza scrisa de, acum milionarii, insa pe atunci inca studentii, Serghei Brin si Larry Page, la Stanford University. A fost descris ca fiind revolutionar si foarte scalabil. Aceste afirmatii, facute in 1998, sunt valabile in continuare si azi.

Prin simpla introducere a unui text de cautat, un utilizator poate vedea imediat cateva din calitatile Google: viteza, acuratete, obiectivitate si usurinta in folosire. Aproape imediat dupa introducerea unor termeni de cautat, o lista cu rezultate relevante este returnata utilizatorului. Lista este impartita in pagini, fiecare link are si un mic sumar, termenii cautati fiind ingrosati.

Dar rapidul si marele succes de care s-a bucurat Google se datoreaza manierei originale in care rezultatele sunt sortate. Aceasta metoda se numeste Page Rank si atribuie fiecare pagini o valoare intre 1 si 10, calculata dupa o formula ce aduna toate PR-urile fiecare pagini care pointeaza la respectiva pagina, impartite la numarul de linkuri din ele. Aceasta formula, aparent complicata, se bazeaza pe ideea simpla ca daca o pagina este importanta, atunci si paginile catre care link-uieste ea sunt la fel.

Dar cand i se returneaza lista de rezultate unui utilizator, importanta acesteia la nivel global nu este singura care conteaza. Pentru a il ajuta cat mai mult pe utilizator in cautarea sa, Google sorteaza paginile si dupa relevanta fata de acea cautare specifica. Aceasta se calculeaza adunind de cate ori apare pe pagina respectiva sirul cautat. Dar o simpla adunare nu este de ajuns, in schimb Google efectueaza o analiza complexa, studiind in ce parti ale paginii apar respectivii termeni, si atribuindu-le diferite ponderi (de exemplu prezenta termenilor in titlu are evident o pondere mai mare decat sa zicem undeva la intamplare in pagina). De asemenea, Google studiaza si ce "zic" alte pagini despre pagina respectiva, adica ceea ce este scris in texul link-ului care pointeaza catre pagina web analizata.

Paginile cu aceeasi relevanta sunt sortate dupa importanta, pe criteriul ca o pagina "importanta global" contine informati mai corecte si mai bine scrise. In acest fel Google este sigur ca livreaza utilizatorului o lista de rezultate cat mai apropiate de nevoile acestuia.

Scalabilitatea si viteza motorului Google sunt asigurate de o serie de computere inter-conectate, in loc de folosirea a doar cateva servere puternice.

Toate acestea combinate rezulta intr-unul din cele mai puternice motoare de cautare, cu o popularitate uriasa si in continua crestere.[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Virus
Administrator
Administrator


http://pwg-cs.forumer.ro

Sus In jos

- Subiecte similare
Distribuie acest articol pe: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum